Opis: 7 zielonych skarbów Sklep: Sklep ARTEMIDA OPIS:
7
zielonych skarbów to herbata która urzeka wyjątkową kombinacją smaku, aromatu i
niezwykłych walorów zdrowotnych pochodzących z zielonych i białych herbat i
owoców. Wyjątkowe połączenia pięciu gatunków herbat – 4 zielonych i 1 białej, daje
z siebie to, co najlepsze, tworząc napar o wyjątkowych walorach smakowych i
zapachowych. Uzupełnieniem herbat są owoce ananasa, truskawki oraz płatków
słonecznika. Herbata uwodzi swoim zapachem i smakiem wszystkie zmysły,
pozwalając na chwilę relaksu o każdej porze dnia.
WŁAŚCIWOŚCI:
- SENCHA -
Bardzo
dobrze wpływa na trawienie. Szczególnie polecana po posiłkach. Katechiny i
taniny posiadają silne właściwości przeciwutleniające, zwalczające wolne
rodniki. Polifenole, chronią organizm przed wieloma schorzeniami i spowalniają
procesy starzenia. Polecana diabetykom, ponieważ zawiera goryczki, które
zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi, regulują wydzielanie żółci,
pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji
tkanki tłuszczowej. Polifenole obecne w zielonej herbacie Sencha przyspieszają
zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utratą wagi.
- GUNPOWDER – zmniejsza
ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, bardzo pozytywnie wpływa na krwiobieg
sercowo-naczyniowy. Pobudza, dodaje energii i doskonale oczyszcza organizm z
toksyn. Wzmacnia układ oddechowy i nerwowy, pomaga w koncentracji, gdyż
aktywizuje pracę mózgu. Dzięki silnym działaniom bakteriobójczym i
neutralizowaniu działania kwasów trawiennych, zapobiega powstawaniu wrzodów
żołądka i ułatwia przyswajanie pokarmów.
- CHUN MEE – zwalcza
szkodliwy cholesterol, zawarte w niej antyoksydanty niwelują działanie wolnych
rodników opóźniając procesy starzenia organizmu, pita regularnie wzmacnia serce
oraz oczyszcza organizm z toksyn, znajduje również zastosowanie w profilaktyce
antynowotworowej.
- PI LO CHUN – Jedna
z najsławniejszych i najrzadszych chińskich herbat.
- PAI MU TAN
– posiada trzy razy większe właściwości przeciwutleniające
i przeciwrakowe niż zielona herbata.
- ANANAS – Dzięki zawartości
bromeliny stał się nieodłącznym składnikiem diet. Dowiedziono
skuteczności tego enzymu jako środka przeciwzapalnego. Stymuluje organizm do
walki z komórkami rakowymi. Bogaty w błonnik dzięki czemu
sprawia, że ma delikatne właściwości przeczyszczające, regulujące pracę układu
pokarmowego. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi aż o 10 procent, zawartość
błonnika sprawia, że jest wspaniałym uzupełnieniem diet odchudzających, ananas
jest bogatym źródłem witaminy C, przeciwutleniacza,
który pomaga w tworzeniu kolagenu, w metabolizmie tłuszczy i w przyswajaniu
żelaza przez organizm.
- TRUSKAWKA - Zawiera dużo witaminy C,
więcej niż owoce;cytrusowe oraz szereg witamin z grupy B w tym B1, B2
oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro i makroelementów – wapnia,
fosforu, żelaza, potasu i manganu. Wapń i fosfor wpływają korzystnie na
wzmocnienie kości, natomiast żelazo jest bardzo istotne dla organizmu ze
względu na procesy krwiotwórcze, dzięki czemu jedzenie truskawek
przeciwdziała anemii. Posiada właściwości antynowotworowe oraz właściwości
bakteriobójcze. Z punktu widzenia
odchudzania, truskawki są polecane także ze względu na to, iż posiadają w swoim
składzie bromelię – enzym rozkładający białko pokarmowe, dzięki temu uzyskujemy
również łatwiejsze spalanie tłuszczów i węglowodanów. Truskawki zawierają
cukier– fruktozę, dzięki czemu ma ona niski indeks glikemiczny,
stąd po spożyciu nie ma nagłych skoków insuliny co pozwala na to, aby owoc ten
był jedzony przez diabetyków. Zawierają bardzo dużą ilość wody, która pozwala na
oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych a w
rezultacie obniżenie wagi ciała. Truskawki są także bardzo dobrym składnikiem
diety antycelulitowej. Woda zawarta w tkance celullitowej jest także łatwiej
eliminowana w wyniku oczyszczającego działania truskawek.
SKŁAD:
ZIELONE HERBATY: Sencha, Gunpowder, Chun Mee, Pi Lo Chun, BIAŁA HERBATA: Pai Mi Tan, OWOCE: ananas, truskawka, kwiat słonecznika, delikatny aromat truskawkowy.
SPOSÓB PARZENIA:
Na 1 filiżankę ok. 200 ml należy użyć pół łyżeczki suszu, wtedy herbata
będzie miała delikatny smak, bez goryczy z garbników. Należy ja zalać woda o
temperaturze około 75 -80 stopni Celsjusza (10-12 minut po zagotowaniu).
Pierwsze parzenie maksymalnie 3 minuty, ponieważ z herbaty wytrąca się teina –
składnik silnie pobudzający (u niektórych osób może nawet wystąpić kołatanie
serca! jeśli ten czas będzie dłuższy). Napar po tym czasie można zlać do
drugiej filiżanki. Kiedy liście wystygną można je zaląc ponownie. Wtedy
otrzymamy napar relaksujący, oczyszczający i niezwykle smaczny.
WAŻNE:
Zielone herbaty aromatyzowane należy parzyć
bardzo dokładnie. Wydłużenie czasu zaparzania może spowodować, że zaniknie smak
dodatków, a herbata stanie się bardziej gorzka. Jeśli użyjemy dużej ilości
herbaty możemy ten proces przyspieszyć.
Waga: 50 g. |