Opis: Bora Bora - owocowa Sklep: Sklep ARTEMIDA OPIS:
Jeśli
marzysz o tym, aby zamknąć oczy i znaleźć się na słonecznych Hawajach musisz
spróbować tej wspaniałej owocowej mieszanki, zamkniętej w aromacie tropikalnych
owoców. Herbata
urzeka zarówno wyglądem jak i smakiem owoców. Bogaty skład kusi swoim zapachem,
że nie sposób się jej oprzeć. WŁAŚCIWOŚCI:
Hibiskus
bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami
oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej
związków tych zawartych jest w kielichach kwiatu. Pomaga w leczeniu
nadciśnienia. Zapewnia prawidłowy poziom złego oraz dobrego cholesterolu.
Dzięki wolnym rodnikom, zawartym w wyciągach z suszonych kielichów, hibiskus
chroni wątrobę. Działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko
przeczyszczająco, moczopędnie. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest
podczas przeziębień oraz w przypadku obniżonej odporności. Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką
zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E, bardzo dobrze
regulują przemianę materii, są stosowane w różnych dietach odchudzających.
Wzmacniają system immunologiczny. Przeciwutleniacze (polifenole – kwercetyna)
zawarte w jabłkach działają przeciw nowotworom jelita grubego i wątroby oraz
chronią system nerwowy przed stresem oksydacyjnym. Zapobiegają chorobie
Alzhaimera i Parkinsona. Pektyny wpływają na florę bakteryjną w jelicie grubym,
a tym samym regulują perystaltykę jelit, obniżają stężenie złego cholesterolu
we krwi i trój glicerydów. Potas wpływa dodatnio na prace serca i układu
nerwowego, jak również wzmacnia system odpornościowy organizmu. Krzem
(pierwiastek urody) ma wpływ na zdrowy wygląd włosów i paznokci. Papaja poprawia trawienie, wspomaga
procesy odchudzania. Dodaje organizmowi sił i witalności. Owoce czarnego bzu leczą nerwice, stany zapalne
żołądka, biegunka, niedomagania wątroby, niestrawność, żółtaczkę, zaparcia,
nerwobóle, kamicę moczową. Owoce działają przeciwbólowo, usuwają z organizmu
toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Owoce maliny są bogate w witaminy: C, E, B1, B2, B6
oraz substancje mineralne: wapń,
potas, magnez, żelazo, sporo
fosforu i miedzi. Są doskonałym środkiem zwalczającym gorączkę. Truskawka ma właściwości
antynowotworowe oraz właściwości bakteriobójcze.
Sposób parzenia:
1
łyżeczkę suszu owocowego zalewamy wrzątkiem ok. 200 ml i parzymy pod
przykryciem około 10 minut.
WAŻNE:
Owoce
po zaparzeniu nadają się do zjedzenia. Smacznego!
SKŁAD:
Hibiskus, płatki słonecznika, płatki
bławatka, owoce: jabłka, papai, czarnego bzu, maliny, truskawki, aromat.
Waga: 50
gram |