Opis: CHINA GENMAICHA ~~ HERBATA ZIELONA Z RYŻEM - 50 g Sklep: Firma Usługowa SPEDO Wojciech Mellr
CHINA
GENMAICHA – herbata zielona
Waga:
50 g
Genmaicha
to oryginalny, japoński specjał, składający się z zielonej
herbaty Sencha wzbogaconej ziarenkami brązowego, prażonego ryżu
oraz kukurydzy. Ma pełny, głęboki, delikatny smak z wyczuwalną
orzechową nutą. Herbata daje jasnobrązowy napar.
Napar
z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo
aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze
jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata
odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego
potrzebuje”
Sposób
parzenia:
Mocniejsze
gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90
stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po
zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po
przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na
szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13
gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco,
zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej
(3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż
będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne
zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej
inny smak.
|