|
Herbata - Wybrany produkt w sklepach |
|
|
Wyświetlanie od 1 do 1 (z 1 pozycji) |
Strona 1 |
Opis: OOLONG ~~ ZIELONA HERBATA - 50 g Sklep: Firma Usługowa SPEDO Wojciech Mellr OOLONG
– herbata zielona
Waga:
50 g
Herbata
Oolong, zwana także niebieską lub „czarnym smokiem” jest często
zaliczana do herbat czerwonych. Obecnie produkowana jest w Chinach i
Tajwanie. Często mówi się o niej jako herbata pół-fermentowana
lub niedofermentowana.
Zbiór
liści tej odmiany odbywa się tylko w ściśle określonych porach
roku. Pozostawia się je na słońcu do częściowego zwiędnięcia,
następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Proces ten
obciera brzegi liści co pomaga późniejszą fermentacje. Te dwie
czynności powtarza się aż liście nie osiągną żółtego koloru.
Tu można rozróżnić herbaty chińskie od tajlandzkich. Te pierwsze
przechodzą fermentacje lekką (10-15% zwykłej), drugie średniej
(50-60%). Następnie liście są palone.
Herbatę
oolong cechuje żółto - zielony napar o delikatnym kwiatowym
aromacie i smaku.
Napar
z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo
aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze
jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata
odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego
potrzebuje”
Sposób
parzenia:
Mocniejsze
gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90
stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po
zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po
przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na
szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13
gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco,
zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej
(3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż
będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne
zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej
inny smak.
|
Do tego produktu nie napisano jeszcze opinii
|
|