Czerwona
herbata Pu-erh uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat i jest
herbatą częściowo fermentowaną. Swoje niezwykłe właściwości
zawdzięcza procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym
skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w
odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty
dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat.
Herbata ma specyficzny,
mocny smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje
się w celu poprawienia jej smaku. Istnieje 10 kategorii jakościowych
tej herbaty.
Sposób
parzenia:
1-2
łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną
herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok.
3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym
parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty
pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może
pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.