|
Herbata - Wybrany produkt w sklepach |
|
|
| YERBA MATE POMARAŃCZOWA - 50 g - ZASTRZYK ENERGII YERBA
MATE POMARAŃCZOWA.
Waga: 50 g
Suszone
liście ostrokrzewu paragwajskiego z dodatkiem skórki pomarańczy i
płatki nagietka o pomarańczowym aromacie. ... | Cena: 4.29zł Przejdź do sklepu
Produkt dostępny |
|
| | |
Wyświetlanie od 1 do 1 (z 1 pozycji) |
Strona 1 |
Opis: YERBA MATE POMARAŃCZOWA - 50 g - ZASTRZYK ENERGII Sklep: Firma Usługowa SPEDO Wojciech Mellr YERBA
MATE POMARAŃCZOWA.
Waga: 50 g
Suszone
liście ostrokrzewu paragwajskiego z dodatkiem skórki pomarańczy i
płatki nagietka o pomarańczowym aromacie.
Ceremonia
parzenia
W
Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też
przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do
poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest:
Mate
(inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate,
najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być
też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy
guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę
w kubku lub termosie.
Bombilla
- rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z
bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które
są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają.
Aby
właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate
bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie
należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko
potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na
wierzchu).
Potem
zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i
parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę
niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar
ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny
smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat. |
Do tego produktu nie napisano jeszcze opinii
|
|