Opis: KAWA ARABIKA - CREME BRULEE Sklep: Firma Usługowa SPEDO Wojciech Mellr Kawa
przez wielu z nas uznawana jest za napój bogów, niegdyś napój
luksusowy, dzisiaj na wyciągnięcie ręki. Zapach kawy jest jednym z
najbardziej rozpoznawalnych zapachów na świecie. Cenimy ją za
niesamowity smak i aromat, a jej spożywanie przez wielu jest wprost
celebrowane.
Kawy aromatyzowane są wykwintnym i apetycznym
pomysłem na urozmaicenie tradycyjnego napoju. Jeśli jeszcze nie
zdarzyło ci się skosztować kawy z nutą francuskiego
deseru CREME BRULEE,
to warto ją wypróbować. Zrelaksuj się podczas smakowania tego
wykwintnego napoju. Zaproś przyjaciół, z którymi w będziesz się
delektował odkrywanymi właśnie aromatami. Kawa aromatyzowana o
smaku CREME
BRULEE
to
najwspanialszy prezent jaki możesz podarować sobie i bliskim.
Filiżanka tego wspaniałego napoju na pewno urozmaici i umili każdy
dzień.
Przepis na wyśmienite Creme Brulee
CREME
BRULEE (Przypalony krem)
Deser
przygotowywany na bazie kremy z jaj, śmietany i cukru, uwieńczony
warstwą skarmelizowanego cukru. Podawany zwykle schłodzony w
kokilkach. Aromat kremowi nadaje dodawana zwykle wanilia,
czasem także czekolada lub inne dodatki smakowe.
Klasyczne
waniliowe, składniki na 5 szt.
Składniki:
-
500 ml wysokoprocentowej
śmietany kremówki 36%
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki białego
cukru
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
W
rondelku powoli zagotować śmietankę z białym
cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski
wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdjąć z ognia i
lekko wystudzić.
Żółtka
ubić, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewać ciepłą
śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając,
jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być
gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
Napełnić
foremki, wlewając krem przez sitko.
Wstawić
na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
Ostudzony
krem schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej
przez całą noc.
Każdy
krem posypać 1 łyżką brązowego cukru i karmelizować, aby
cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się
charakterystyczna skorupka.
Do
karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika lub włożyć
pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzać tylko górną
spiralę i zapiekać krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym
grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć
przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny. Po ostudzeniu
foremek ponownie schłodzić krem przez minimum 1 godzinę.
Udekorować owocami i lekko posypać cukrem pudrem.
Creme
Brule czekoladowe
Składniki
takie same jak w przypadku Creme brulee waniliowego z przepisu
powyżej, z tą różnicą, że dodać rozpuszczoną, gorzką
czekoladę do kremu, przed napełnieniem nim foremek. Czekoladę w
ilości 2 kostek na 1 foremkę rozpuścić i wymieszać z ciepłym
kremem.
Crème brûlée czekoladowego nie posypywać cukrem i nie
zapiekać, tylko polać dodatkowo rozpuszczoną czekoladą wymieszaną
ze śmietanką, tzw. ganache.
Krem czekoladowy można też posypać wiórkami czekolady lub
udekorować malinami. |