Opis: BIO Sok z Rokitnika 100% 330 ml Sklep: NOMAK
Krzew do zadań specjalnych
Rokitnik pokrojem i barwą przypomina wierzbę, a jego
wąskie, srebrzyste liście na wietrze wydają się migotać.
Jesienią szczególnie pięknie wyglądają okazy żeńskie
pokryte pomarańczowymi jagodami, które długo
pozostają na gałązkach. Krzewy wytrzymują zasolenie
i zanieczyszczenie środowiska. Dzięki rozłogom tworzą
gęste, trudne do przebycia zarośla. Rokitnik służy też jako pasza dla koni
aby ich siersć była gęsta i lśniąca.
Samo zdrowie
Miano "złota Syberii" rokitnik zawdzięcza nie tyle barwie jagód, co wielkiej wartości
leczniczej i odżywczej, cennej szczególnie w trudnych warunkach klimatycznych.
Właściwości medyczne owoców, liści i kory rośliny znane są od starożytności.
Od wieków posługuje się nimi np. medycyna tybetańska. Podczas I wojny światowej
suszone owoce zastępowały syntetyczną witaminę C. Współczesna medycyna
korzysta z rokitnika w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, krwotoków,
zapalenia płuc i stawów, gośćca, wysokiego ciśnienia. Olej rokitnikowy podawano
rosyjskim kosmonautom jako suplement i ochronę przed promieniowaniem.
Stwierdzono, że wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwmiażdżycowo,
stymuluje procesy regeneracji u rekonwalescentów, także przy radioterapii. Hamuje
procesy starzenia się skóry, leczy odmrożenia, oparzenia, odleżyny, wrzody. Rokitnik
jest też składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, szamponów i pomadek do ust.
Jest tak delikatny, że używa się go do zabezpieczania cennych precyzyjnych
urządzeń.
Rokitnik zawiera duże ilości flawonoidów(kwercetyna i rutyna)
oraz karotenoidów(głównie B-karoten).Owoce rokitnika
zawierają "witaminę młodości" - E, i witaminę C, którą
zachowują nawet podczas przechowywania i przetwarzania,
bo jagody nie zawierają niszczącego ją enzymu askorbinazy. |