Opis: Nektar z czarnej porzeczki 300 ml Sklep: Bioroom Certyfikat nr PL-EKO-07-04494
Skład: ekologiczny przecier z czarnej porzeczki 50 %, woda 40 %, ekologiczny cukier z trzciny cukrowej 10 %
Wartość odżywcza w 100 g produktu
wartość energetyczna 192,5 kJ/ 46 kcal
białka 0,3 g
węglowodany 3,0 g
tłuszcze 0,59 g
Czarna porzeczka to największe źródło witaminy C , a w mniejszym
stopniu witaminy B, P, prowitaminy A, pektyn, kwasu ortofosforowego,
garbników, soli potasu i żelaza. Dzięki temu jest nieocenionym środkiem
zapobiegawczym w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin. Hamuje powstawanie
w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów
prowadzących do chorób nowotworowych. Owoce stosowane są przy chorobach
reumatycznych, gościu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu
fizycznym i psychicznym. Czarna porzeczka jest również stosowana w
łagodzeniu objawów anginy, chronicznego kaszlu, a także wzmacnia i
pobudza do działania nasz układ immunologiczny. |