Opis: Sok aroniowo - jabłkowy 300 ml Sklep: Bioroom Aronia:
Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz
niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają
bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych
barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji
hamujących procesy starzenia oraz zapobiegających chorobom nowotworowym.
Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób
krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń
krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie
wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. Spożywanie
przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego
promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi
dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.
Jabłko:
zawiera cukier, białka, witaminy C,B1,B2,PP prowitaminę A, kwas pantotenowy. Występujące kwasy organiczne jabłkowy i
cytrynowy pobudzają pracę przewodu pokarmowego zwiększając wydzielenie
soków trawiennych. Garbniki zawarte w jabłkach dezynfekują przewód pokarmowy, regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach. Pektyny rozpuszczają cholesterol i odgrywają istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu
miażdżycy. Ponadto jabłka dostarczają organizmowi soli, wapnia, fosforu,
potasu i magnezu. Jedzenie jabłek zapobiega także wielu chorobom: nadciśnieniu tętniczemu, nowotworom jelita grubego i sklerozie.
|