Opis: Sok marchwiowo - bananowo - pomarańczowy 300 ml Sklep: Bioroom Marchew:
Zawiera witaminy B1, B2, PP, K i C i mikroelementy, jej najcenniejszym
składnikiem jest jednak beta-karoten, czyli prowitamina A, która odpiera
ataki bakterii i wirusów oraz poprawia wzrok. Spożywanie zapobiega
nowotworom, chorobom serca i przedwczesnemu starzeniu się.
Marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń,
żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas – to im
właśnie zawdzięczamy jędrne ciało, piękną cerę i karnację skóry oraz
zdrowe mocne włosy i paznokcie.
Banan:
Banan jest bogatym źródłem witaminy C i B6, a także magnezu, potasu,
żelaza i błonnika. Błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu
cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca .
Pomarańcze:
Są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Poprawia nastrój,
pomaga oprzeć się atakom grypy i kataru. Korzystnie wpływa na system
obronny organizmu oraz ułatwia przyswajanie żelaza, a co za tym idzie
zapobiega powstawaniu anemii. Dzięki witaminie C zawartej w owocach
zmniejsza się tempo zlepiania płytek krwi, rozszerzają się naczynia
krwionośne, a to wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny. Zawarte w
pomarańczach antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami. Pośród licznych
soli mineralnych obecnych w pomarańczy poczesne miejsce zajmuje wapń,
który zapobiega osteoporozie. Nawet biały miąższ, którego się pozbywamy
bogaty jest w witaminy i pektyny obniżające poziom złego cholesterolu.
Pomarańcza zapobiega zgadze i wzdęciom. Dzieje się tak dzięki obecności
naturalnych kwasów organicznych, które, trafiają do żołądka,
neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych wytwarzanych po zjedzeniu np.
serów. |