Opis: Olej Arganowy 100ml Sklep: Zdrowie z Natury OLEJ ARGANOWY NATURALNY 100ml , PRODUKT BIOLOGICZNY, 100% OLEJU ARGANOWEGO, POSIADA CERTYFIKAT ECOCERT.
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI! (w przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego, który jest bezzapachowy – lekko kwaskowy zapach).
Olej dostępny w naszym sklepie jest produkowany przez firmę EFAS – jednego z największych w MAROKU.
Olej arganowy nazywany jest kulinarnym Złotem Maroko.
Olej arganowy powstaje z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występuję te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Olej arganowy wytwarza się w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.
MA SZEROKIE ZASTSOWANIE W KUCHNI
Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.
Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny.
niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii.
smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)
Olej nie powinien być smażony by nie utracić swoich cennych właściwości.
OLEJ ARGANOWY JEST BARDZO DOBRYM „LEKARSTWEM”
obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
zapobiega miażdżycy i zawałom
poprawia krążenie
wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem
działa przeciwzapalnie
podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco
działa przeciwzapalnie
chroni tkankę łączną
pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania
łagodzi bóle stawów
chroni komórki przed utleniaczami
dostarcza komórkom składników odżywczych
ogranicza ryzyko zachorowania na różne choroby: Parkinson, Alzhaimer, chroby nowotworowe.
Leczniczo MOŻE BYĆ spożywany trzy razy dziennie ( po łyżeczce)
WIĘCEJ O OLEJU SPOŻYWCZYM NA NASZYM BLOGU – ZAPRASZAMY.
DLACZEGO JEST TAKI CENNY?
Olej arganowy ma niezwykle silne właściwości antyoxydujące, dlatego stosowany jako lek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Olej arganowy zawiera również kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom.
Składa się w 80% z jedno i wieloninasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego, posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.
PREZENTACJA OLEJU ARGANOWEGO KULINARNEGO 100ml
Sposób otrzymywania: Z pierwszego tłoczenia na zimno
Element tłoczony: Owoc arganowca posortowany i wyselekcjonowany
Jakość: Jakość: 100% czysty i naturalny, nieskazitelny, pierwsze tłoczenie na zimno, bez żadnej obróbki chemicznej
Kraj pochodzenia: Maroko
Uprawa: Uprawa biologiczna, certyfikowana przez Ecocert ( międzynarodowy certyfikat jakości produktów BIO)
|