Opis: Olej z Czarnuszki 250 ml Sklep: NOMAK
Czarnuszka siewna(Nigella sativa)- gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych.
Pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej.
W Polsce jest uprawiana i czasami przejściowo dziczejąca.
Sztuka Kulinarna:czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie.
Skład: zawiera 28% nasyconych kwasow tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu olejowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, 0,5-1,5% olejku eterycznego, witaminę E (tokoferole), witaminę A (karotenoidy), biotynę, mikroelementy i pierwiastki śladowe.
Kategoria: olej schnący
Trwałość: po otwarciu ok. 3-4 miesięcy
Wytrzymałość na temperatury: nie ogrzewać
Zastosowanie
- stosuje się głównie w przemyśle farmaceutycznym, przy alergiach, neurodermitis, zapaleniach skórnych, grzybicach i trądziku.Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych przy zapaleniach oskrzeli, kaszlu czy przeziębieniach.
- olej ma działanie równoważące, pielęgnujące, hamuje rozwój zapaleń.
- stosowany również w razie suchości narządów płciowych.
- działa żółciopednie,moczopednie,wiatropednie,przeciwrobaczo,oraz rozkurczająco na mięśnie gładkie,wzmaga wydzielanie mleka.
Olej z czarnuszki zaleca się mieszać z innym olejem roślinnym, przez co zostaje zredukowany jego intensywny, ziołowy zapach. |