Olej ryżowy otrzymywany jest z ryżu i w swoim naturalnym stanie zawiera wiele znaczących dla diety i zdrowia składników: gamma-oryzanol, tokotrienole oraz tokoferole, które wykazują właściwości przeciwutleniające. Dwa ostatnie składniki są naturalnie występującymi formami witaminy E. Ze względu na łagodny smak olej ryżowy może być stosowany do podsmażania i smażenia na głębokim tłuszczu. Jego delikatny, orzechowy charakter uzupełnia naturalny aromat smażonego mięsa, owoców morza oraz warzyw, nie tłumiąc ich smaku.
Skład:
100% olej ryżowy
Wartość odżywcza w 100 ml produktu
Wartość energetyczna 3,367 kJ / 819 kcal
Białko 0 g
Węglowodany 0 g
Cukry 0 g
Tłuszcz 91 g
kwasy tłuszczowe nasycone 22g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 38 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 31 g
Cholesterol 0 mg
Błonnik pokarmowy 0 g
Sód 0 g
Gamma Oryzanol 200 mg
Witamina E 16 mg
Rodzaj opakowania:
butelka szklana
Do czego można użyć:
doskonały do sałatek oraz pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach.