Opis: Bazylia Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup
(fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb,
owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe) i wywarów.
Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą, czosnkiem,rozmarynem,
szałwia a zwłaszcza z tymiankiem. Bazylia charakteryzuje się
kwaskowatym, lekko korzennym smakiem. Łagodzi dolegliwości żołądkowe,
wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa
rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom. Działa
przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek. Bazylia wchodzi w skład ziół
prowansalskich. Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania.
Nalewki oleiste doskonale odstraszają owady i łagodzą użądlenia.
Właściwości:
Zawiera olejki lotne, garbniki, saponiny, gorycze, a także glikozydy, sterole roślinne, flawonoidy i karotenoidy.
Waga: 30 g.
|