Opis: Cynamon laski Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Cynamon
ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. W kuchni znakomicie
nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do
jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów,
kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków
smażonych w tłuszczu, herbaty, ponczu, wina grzanego, piwa grzanego.
Przyprawa ta jest lubiana i powszechnie wykorzystywana w gastronomii.
Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane
oraz inne napoje. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i
chińskiej.
Właściwości:
Najważniejszym składnikiem cynamonu są olejki lotne, garbniki, żywice,
śluzy, skrobia. Z liści i gałęzi cynamonowca destyluje się gęsty,
płynny, ostro pachnący olejek cynamonowy, stosowany w przemyśle
perfumeryjnym. W medycynie ludowej jest stosowany przy przeziębieniach, w
stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji,
chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych.
Waga: 25 g. - ok. 6 sztuki.
|