Opis: Cząber Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Cząber
ma silnie korzenny zapach, a w smaku przypomina nieco pieprz. Podnosi
smak zupy fasolowej, fasolki szparagowej, potraw mięsnych, ryb,
krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw z grzybów, kiełbas,
wędlin, serów, marynat, pikli, potraw z dziczyzny, majonezów. Stosowany
jest do zalewy słodko-kwaśnej używanej podczas kwaszenia lub
konserwowania ogórków lub groszku zielonego.
Właściwości:
Najważniejszymi składnikami cząbru są olejki lotne, garbniki, żywice,
śluzy i sole mineralne. Cząber stosuje się przy niedostatecznym
trawieniu i zmniejszonym łaknieniu, w długo utrzymujących się
biegunkach, nieżytach żołądka i jelit. Cząber łagodzi skurcze, reguluje
perystaltykę jelit oraz ma działanie przeciwrobacze.
Waga: 30 g. |