Opis: CZARNUSZKA " ZŁOTO FARAONÓW " - 30 g Sklep: Firma Usługowa SPEDO Wojciech Mellr CZARNUSZKA
( KOLENDRA SIEWNA)
Waga:
30 g
Nasiona
czarnuszki
zawierają związek zwany
malantyną, której obecność czyni z tej
przyprawy
naturalny środek
przeciwbólowy.
Odwar leczniczy
sporządza się poprzez zalanie łyżeczki nasion
filiżanką
ciepłej wody. Taki roztwór powinno się pić dwa razy
dziennie.
Inny
składnik – nigellon działa przeciwskurczowo,
dlatego czarnuszkę
zaleca się spożywać podczas
menstruacji
w
celu niwelowania bolesnych skurczy. Ma
ona także właściwości
regulujące miesiączkę, co może
być interesujące dla młodych
kobiet. W takim wypadku
również zaleca się spożywanie odwaru.
Wykazuje cechy
silnie antybiotyczne?
– antywirusowe,
antygrzybiczne i antybakteryjne.
Napar stosowany
zewnętrznie na skórę pomaga w walce z trądzikiem,
chorobą atopową i grzybicą. Zaletą czarnuszki jest
również jej
wpływ na układ odpornościowy. Zwiększa
liczbę limfocytów we
krwi, czyli komórek układu
odpornościowego prowadzących walkę z
chorobą.
Osoby przeziębione lub chore szybciej powrócą do
zdrowia, jedząc czarnuszkę dodaną do pieczywa lub
przetworów
warzywnych.
Szczególne
zainteresowanie przyprawą powinny
wykazać osoby chore na astmę.
Olej oraz wyciągi z
nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy
choroby.
Przyprawa
ta ma również bardzo pozytywny wpływ na
wątrobę, ponieważ
ochrania i odtruwa jej miąższ.
Eksperymenty
prowadzone na szczurach potwierdziły,
że zwierzęta, które otrzymywały olej z czarnuszki,
miały wątrobę zdrowszą i bardziej odporną na czynniki niszczące.
Czarnuszka
jest doskonałym składnikiem do
wykonania leczniczego miodu i
nalewki. Osoby, które
mają wrażliwą błonę śluzową żołądka,
mogą używać jej
jako zastępstwa dla pieprzu.
W
kuchni polecamy:
Do
pieczywa, jogurtu, twarogu, surówek i sałatek
owocowych, zapiekanek
z mięsem, marynat, a także
potraw z jagnięcia i drobiu. |