Opis: Imbir grys Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Ma
zastosowanie do wyrobu niektórych wędlin i likierów. Słynne są
pierniczki, ciasteczka i chleby imbirowe, znakomite są herbaty oraz
popularne piwo imbirowe. Imbiru dodaje się również do wielu innych
potraw, np. do sałatek owocowych, marmolad, rosołu z kury, sosów,
pasztetu i flaków. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki
przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można go dodawać
do czerwonej kapusty, wszelkich pikantnych potraw z mięsa wieprzowego
oraz do sosów ziołowych i owocowych, w których skład wchodzi wino. Imbir
ma także duże zastosowanie przy wyrobie gatunkowych napojów
alkoholowych. Jest on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych
mieszanek. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu
azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego
wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków.
Właściwości:
Kłącze zawiera dużo olejków eterycznych, skrobię, estry, żywicę i
substancje zwaną gingerolem, o ostrym, palącym charakterystycznym smaku.
Imbir stanowi źródło otrzymywania leków przeciwreumatycznych,
reumatyzm, alergię, choroby serca. Używany jest również do obniżenia
ciśnienia i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Na co dzień uśmierza
ból głowy, koi rozstrój żołądka, łagodzi bóle menstruacyjne. Badaczom
udało się potwierdzić niektóre właściwości lecznicze imbiru np. na
obrzęki zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, reguluje
pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach
oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Wskazane jest płukanie na
bolące gardło i drapanie w gardle, łagodzi kaszel.
Waga: 50 g. |