Opis: IMBIR MIELONY ~~ 50 g Sklep: Firma Usługowa SPEDO Wojciech Mellr IMBIR
MIELONY
Waga:
50 g
Imbir
w kuchni
Popularny
w Polsce suszony mielony imbir różni się
smakiem od świeżego i
nie można go używać
wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i
pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych
potraw i tłustych
mięs, np. kaczki czy wieprzowiny.
Mielony najlepiej nadaje się do
potraw słodkich, np.
herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje
też
doskonale do pieczonych jabłek.
W żadnej potrawie nie
powinno się go łączyć z ziołami,
bo te kłócą się z jego
aromatem. Świetnie za to
komponuje się z przyprawami korzennymi:
zielem
angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką
muszkatołową i pieprzem.
Imbir
dla urody
Olejek
imbirowy stosuje się w preparatach
wyszczuplająco-modelujących, bo
pobudza krążenie i
przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z
cellulitem.
Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą
wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi
przyprawami
(pieprzem, kardamonem) i dodaje
"mocy" męskim kosmetykom.
Imbir
dla zdrowia
Intensywny
aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a
trochę drzewną
nutą to zasługa zingiberolu - składnika
olejku eterycznego.
Natomiast substancje żywicowe
m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają
za palący, lekko
gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze
właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:
-
Ułatwia trawienie.
Olejek zawarty w kłączu pobudza
wydzielanie śliny i soku
żołądkowego, działa
żółciopędnie i rozkurczowo, leczy
wzdęcia.
-
Łagodzi mdłości
(jest składnikiem leków przeciw
chorobie lokomocyjnej),
przeciwdziała wymiotom po
narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
-
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi,
chroni
więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest
niezbędnym
dodatkiem do menu osób z
podwyższonym cholesterolem.
-
Łagodzi bóle miesiączkowe.
Warto też dodawać go do
jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze
oznaki PMS.
-
Leczy przeziębienia
i przynosi ulgę chorym stawom,
bo jest bogaty w substancje
przeciwzapalne. Wchodzi
w skład niektórych maści i plastrów
rozgrzewających.
Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego
przynosi ulgę obolałym mięśniom.
-
Leczy migreny
- regularnie stosowany zmniejsza
częstość i ilość ataków,
łagodzi też towarzyszące im
mdłości.
-
Działa przeciwobrzękowo,
bo zawarty w nim olejek
eteryczny ma działanie moczopędne.
-
Dba o jamę ustną.
Ma działanie odkażające i
odświeżające, pozostawia miły zapach
w ustach.
Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto
płukać
nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej
wody wsypać 2
łyżeczki sproszkowanego imbiru).
-
Zwiększa koncentrację
i wydajność umysłową, bo
poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina
sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej
szkodliwe
właściwości.
-
Polepsza krążenie krwi,
wspaniale rozgrzewa cały
organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za
“gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza te
ż organy
płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w
tropikalnej Azji, używa się
go jako afrodyzjak.
|