Opis: Jałowiec owoc Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Niby
jagody jałowca są znane powszechnie jako przyprawa potraw mięsnych,
głównie dziczyzny i sosów, przy czym po utłuczeniu są wydajniejsze w
smaku. Używa się ich szeroko przy kiszeniu kapusty, produkcji octu
ziołowego, marynat, pasztetów, wyrobie konserw rybnych i mięsnych.
Jałowca używa się do produkcji wódek jałowcowych. Jałowiec jest
szczególnie doceniony w wędliniarstwie, bo dzięki niemu wszystkie
wędliny "myśliwskie" uzyskują aromatyczny, korzenny smak i przyjemny
balsamiczny zapach.
Właściwości:
Owoce dla których charakterystyczna jest gorzka juniperyna zawierają
spore ilości olejku lotnego, cukry, garbniki, związki żywiczne, gorycze,
glikozydy flawonowe, białko, wosk, pektyny oraz inne aktywne substancje
i związki organiczne. Owoce jałowca działają również żółciopędnie i
pobudzająco na żołądek i wątrobę, dlatego stosuje się go przy różnych
zaburzeniach trawiennych. Są stosowane przy depresjach, kłopotach z
oddychaniem, trądziku, owrzodzeniu skóry, bólach mięśni oraz w chorobach
nerek jako środek moczopędny. Przy artretyzmie, reumatyzmie i
wypryskach skórnych zalecana jest kąpiel z młodych gałązek jałowca. Zbyt
duże dawki są niewskazane, gdyż mogą uszkodzić nerki i powodować
nadmierne wydzielanie moczu. Niewskazane jest stosowanie wyciągów
jałowca w ostrych chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, w
zaostrzonej chorobie wrzodowej, w ciężkich chorobach nerek oraz wątroby,
a także w ciąży.
Waga netto: 40 g. |