Opis: Kminek ziarno Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Kminek
używa się do pieczonych tłustych mięs, wieprzowiny, baraniny, kapusty
kiszonej i gotowanej, surówek, do ćwikły z octem, do twarogu utartego z
cukrem lub też z drobno posiekaną cebulką ze śmietaną, przy wypieku
chleba, bułek, do pieczywa z masłem, do zup, zwłaszcza tych zawiesistych
na zasmażce z czosnkiem i cebulą, do smażonych i pieczonych ziemniaków,
kiełbasy, serów, zupy grzybowej i gulaszowej, do sałatek, do pizzy, dań
cebulowych, słonych wypieków.
Właściwości:
Zawiera duże ilości olejku lotnego, tłuszczu, flawonoidów, związków
białkowych, cukrów, witamin, kwasów organicznych. Kminek zapobiega
przede wszystkim wzdęciom, wiatrom, hamuje rozwój niektórych bakterii,
ułatwia trawienie, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe, działa
moczo-wiatro-mlekopędnie. Stałe zażywanie naparu kminku, małymi porcjami
w ciągu dnia, sporządzonego z jednej łyżeczki surowca, najlepiej
zmiażdżonego i zalanego szklanką wrzątku, zalecane jest szczególnie przy
wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także przy chorobach wątroby,
zaburzeniach trawiennych, wzdęciach i uczuciu pełności żołądka. Kminek
(szczególnie w połączeniu z melisą) uchodzi też za doskonały środek na
bóle menstruacyjne.
Waga: 50 g. |