Opis: Kolendra mielona Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Kolendre
stosuje się do różnych mięs (baraniny, wieprzowiny, dziczyzny, do
nadziewanej i pieczonej gęsi), do pasztetów, sosów i jaj, marynat
jarzynowych, grzybów, wódek, likierów, wina, a także do marynowanych
śledzi, past, ogórków, jarzyn. Stosowana jest w kuchni chińskiej i
indyjskiej.
Właściwości:
Olejki eteryczny zwiększają ukrwienie nerek, przyśpiesza akcję serca,
rozszerza naczynia krwionośne obwodowe polepszając ukrwienie kończyn.
Rozszerza drogi oddechowe ułatwiając oddychanie, upłynnia wydzieliny
śluzowe. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza
trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i
przeciwropny. Działa laktogennie (pobudza wytwarzanie mleka podczas
laktacji).
Waga: 50 g.
|