Opis: Liście laurowe Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Poprawiają
smak wielu zup: ziemniaczana, grochowa, fasolowa, kapuśniak, żur,
flaków, potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogacają
smakowo sosy, gulasze, galarety, gotowane ryby oraz potrawy z raków i
krabów. Liście laurowe są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych
(ogórki, buraki, kapusta), mięsnych, rybnych i grzybów. Używa się ich
również do peklowania mięsa, aromatyzowania rosołów, do potraw
duszonych, do pieczeni, do budyniu.
Właściwości:
Liście laurowe używa się do sporządzania esencji i maści przy
schorzeniach reumatycznych. Przyprawa posiada właściwości pobudzające
apetyt i ułatwiające trawienie. Wykorzystywano ją w leczeniu reumatyzmu,
wysypki, bólów uszu i głowy.
Waga: 30 g. |