Opis: MORWA LIŚĆ MIELONY 50 g - CUKRZYCA , ODCHUDZANIE Sklep: Firma Usługowa SPEDO Wojciech Mellr
MORWA
BIAŁA LIŚĆ
Waga:
50 g
Morwa
biała jest drzewem o zielonych, lśniących liściach, mających
piłkowane albo ząbkowane brzegi. To właśnie one wykazują
właściwości lecznicze - działają stabilizująco na poziom cukru,
ograniczając jego przyswajanie przez organizm. Dlatego preparaty
zawierające ekstrakt z liści morwy są polecane w pomocniczym
leczeniu cukrzycy oraz w czasie odchudzania. Morwa od wieków była
cenionym w tradycyjnym ziołolecznictwie. Korzenie tego drzewa były
wykorzystywane m.in. w chińskiej medycynie
Właściwości
lecznicze
Liście
wykorzystuje się również do parzenia herbaty,
produkcji środków
wspomagających odchudzanie czy
preparatów stabilizujących poziom
cukru,
trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Badania
wykazały, że
liście morwy hamują działanie enzymów
odpowiedzialnych za
trawienie węglowodanów.
Owoce
morwy białej zawierają aż do 20% (!) cukrów –
głównie
glukozę, maltozę, sacharozę i fruktozę;
ponadto kwasy organiczne
– cytrynowy i jabłkowy oraz
olejek lotny. Ze względu na tak dużą
zawartość łatwo
przyswajalnych cukrów, ludność zamieszkująca
Himalaje suszy owoce, miele na mąkę i używa jako
dodatku do
potraw. Natomiast suszone owoce
zabierane są tam w dalekie podróże
jako pożywienie
regenerujące
siły i wzmacniające.
W
liściach występują witaminy, takie jak:
•
tiamina (B1),
• ryboflawina (B2),
• pirydoksyna (B6),
•
kwas nikotynowy (witamina PP) oraz
• sterole (β –
sitosterol),
• kwasy (palmitynowy, fumarowy).
Stwierdzono
także zawartość:
• eugenolu,
• fenolu,
•
gwajakolu,
• salicylanu metylu.
Sposób
użycia:
Pić
3 razy dziennie po szklance herbatki sporządzonej z jednej łyżeczki
(1,5 g) suszonych liści morwy.
Sposób
przygotowania:
Jedną
łyżeczkę (1,5 g) suszonych liści morwy zalać jedną szklanką
(250 ml) wrzącej wody, pozostawić na 15 minut pod przykryciem,
przecedzić.
Nie
należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia
|