Opis: Oregano Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Jest
powszechnie uważane za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów do
ryb. Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę,
jagnięcinę, zawiesiste zupy, pieczone ziemniaki. Świeże ryby faszeruje
się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano.
Całe ziele lebiodki, położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny
aromat potrawom pieczonym na ruszcie (np. kiełbaskom, dziczyźnie).
Oregano świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti, czyli do potraw
kuchni włoskiej. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i
meksykańskiej. Oregano służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch,
fasola, sałata), serów i owoców morza. Oregano doskonale pasuje do
bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym i
doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa.
Właściwości:
Główne składniki oregano to: olejki lotne (tymol i karwakol). Ponadto
występują w nim gorycze, garbniki i kwas rozmarynowy. Jest stosowana
jako lek przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny (np.
w bólach zębów) i przeciwzapalny. Może być pomocna w leczeniu zapalenia
oskrzeli i zaburzeń trawienia. Pomaga w leczeniu chorób dróg
oddechowych, przy wzdęciach i zaburzeniach fermentacji.
Waga: 25 g. |