Opis: Sezam Sklep: Sklep ARTEMIDA Zastosowanie:
Ziarno
sezamu ze względu na swój smak i właściwości nadaje się niemal do
wszystkiego, używane jest do przygotowywania chleba, bułek, ciast i
herbatników, stosowane jest też do zup, płatków i słodyczy. Świetnie
komponują się z ryżem, makaronem, smażonymi ziemniakami, sałatkami i
gotowanymi warzywami.
Właściwości:
Zawartość białka w ziarnach sezamu zbliżona jest do jego zawartości w
jajkach kurzych. Poza tym, sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A,
E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, np. cynku, fosforu,
magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Sezam, ze względu na zawartość
sesamolu i sesamolinę, zalicza się też do naturalnych przeciwutleniaczy,
które zwalczając wolne rodniki zapobiegają procesom starzenia się
skóry, a także wielu chorobom, w tym również chorobom nowotworowym.
Waga: 50 g. |