Ziarno
słonecznika jest źródłem witamin, zarówno rozpuszczalnych w
wodzie (z grupy B), jak i rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E
(tokoferol). Zawiera makro i mikoelementy, błonnik, oraz niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do prawidłowego rozwoju
młodych organizmów oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia przez całe
życie. Są one niezbędnymi składnikami tkanek i dlatego muszą być
dostarczane od wczesnego okresu życia.
Słonecznik to
wartościowa przekąska, którą możemy pogryzać w ciągu całego
dnia, np. podczas nauki czy oglądania telewizji. Jest także
wyśmienitym dodatkiem do wszelkich sałatek i surówek. Kiedy
przyjdzie nam ochota na małe "co nie co", proponujemy
ziarna słonecznika podprażyć na patelni z niewielką ilością
tłuszczu. W wersji na słodko możemy dodać miodu, w wersji
pikantnej ulubione przyprawy.