Opis: SZAŁWIA - 50 g - ŚRODEK PRZECIBAKIETRYJNY Sklep: Firma Usługowa SPEDO Wojciech Mellr SZAŁWIA
Waga:
50 g
Szałwia
obecnie znajduje bardzo szerokie zastosowanie jako środek regulujący
trawienie, przeciwbakteryjny, żółciotwórczy, pobudzający
krwawienia miesięczne. Szałwia stosowana jest bardzo często do
płukania w schorzeniu jamy ustnej i gardła. Zewnętrznie stosuje
się liść do okładów na trudno gojące się rany. W gospodarstwie
domowym szałwia używana bywa jako przyprawa do ryb wędzonych i
dziczyzny.
Współczesna
medycyna zaleca napar z liści szałwii do płukania jamy ustnej i
gardła. Nalewki z szałwii używa się jako środka ściągającego
i przeciwzapalnego do płukania w chorobach jamy ustnej, gardła,
krtani i krwawieniu dziąseł. Olejek eteryczny stosowany jest do
aromatyzowania np. past do zębów.
W
starym europejskim ziołolecznictwie ludowym napar z liści szałwii
zalecano do wewnątrz przy gorączce, zapaleniu miedniczek nerkowych
i pęcherzyka żółciowego, puchlinie wodnej, nocnych potach i
silnej biegunce, jako środek wykrztuśny i na zewnątrz przy
pleśniawkach u noworodków. Świeży napar służył do obmywania i
kąpieli w przypadkach trudno gojących się i ropiejących ran oraz
wrzodów.
NAPAR
Z ZIELA:
1
łyżkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzątku. Odstawić ją
na ok. 15 minut w naczyniu pod przykryciem. Po przecedzeniu pijemy po
1 - 3 łyżek 2 - 4 razy dziennie w nieżytach żołądka i jelit,
biegunkach, nadmiernej laktacji, wzdęciach brzucha.
Dla
pobudzenia łaknienia należy pić pół godziny przed jedzeniem.
Napar ten można stosować do okładów, przemywań, płukania i
kompresów.
NALEWKA
– przepis:
100
g liści szałwii zalewamy 1/2 litra 70-procentowego alkoholu, a
następnie odstawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na 10-14 dni.
Po przecedzeniu pijemy po 20-40 kropli w przypadkach nadmiernej
potliwości, w nadmiernie obfitym miesiączkowaniu i nadmiernej
laktacji w czasie karmienia.
KĄPIELE
Z SZAŁWI
Tego
typu kąpiele działają łagodząco na skórę oraz mogą być
stosowane w przypadkach mięśniowych dolegliwości bólowych, bólach
kostnych, stawowych oraz w nerwobólach. Kąpiel taką przygotowujemy
w następujący sposób: w litrze wody zaparzamy 100 g liści
szałwii, następnie przecedzamy i wlewamy do wanny napełnionej do
połowy wodą.
ZASTOSOWANIE
W KUCHNI
W
kuchni stosuje się szałwię do potraw z rodzin strączkowych i
tłustych mięs. Świeżą i suszoną przyprawę dodaje się do
jarzyn i marynat, do wątróbki, kotletów cielęcych i wieprzowych
oraz potraw z drobiu, zup, sosów. Szałwię stosuje się jako
dodatek do winiaków i likierów. Na zachodzie Europy pije się
herbaty szałwiowe z dodatkiem cytryny lub miodu. Polecany jest
dodatek kilku listków do szaszłyków. |