Opis: Chia Bio nasiona szałwia hiszpańska 250 g - Intenson Sklep: PURE Krzysztof Bednarski CHIA Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L)
Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
Sposób użycia: Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowywania zup i naleśników. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.
Przepis na pudding z nasion chia z mango: Zmiksuj szklankę mleka roślinnego (np. migdałowego) z 1 łyżką miodu. Następnie wsyp do miski 0,25 szklanki nasion chia i zalej miksem mlecznym. Zakryj folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia obierz mango, wytnij pestkę i rozetrzyj w blenderze. Otrzymane puree przełóż na otrzymany pudding. Udekoruj deser ulubionymi owocami. Deser można dosłodzić ksylitolem lub cukrem kokosowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna |
1864 kJ / 452 kcal |
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
w tym:
- kwasy omega-3
|
33 g
3,3 g
2,2 g
27 g
18 g (3000%*)
|
Węglowodany, w tym:
- cukry
|
0,5 g
<0,1 g
|
Błonnik |
33 g |
Białko |
23 g |
Sól |
0,13 g |
Wapń |
543 mg (68%*) |
Żelazo |
7,72 mg (55%*) |
Magnez |
337 mg (90%*) |
Cynk |
6,06 mg (61%*) |
Kwas foliowy |
49 μg (24%*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 100% nasiona szałwii hiszpańskiej
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam.
Kraj pochodzenia*: Boliwia, Meksyk, Argentyna, Peru |