Opis: Ostropest plamisty mielony 200 g - Intenson Sklep: PURE Krzysztof Bednarski OSTROPEST PLAMISTY MIELONY
(Silybum marianum)
W Polsce roślina uprawna. Roślina jednoroczna, swoim wyglądem bardzo podobna do ostów. Dorosły okaz ostropestu plamistego osiąga wysokość 1,5m i ma szerokość około 60cm. Charakteryzuje się dużymi ciemnozielonymi liśćmi z białym marmurkowym wzorem. Z rośliny tej pozyskuje się ziarna o od jasnobrązowej do ciemnobrązowej barwie. Ostropest plamisty charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Ostropest jest źródłem białka, niezbędnego składnika diety.
Chroni wątrobę przed licznymi truciznami, m.in. takimi, jak: alkohol, dwusiarczek węgla, pestycydy,a nawet truciznami muchomora sromotnikowego.
Interakcje: Hamuje aktywność CYP i innych enzymów. Prowadzi to do osłabienia działania takich
leków jaki metronidazol (o 50%) i indinowir (nieznacznie).
Surowiec zielarski: owoce, zawierające do 2-3% sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wytwarza się z nich m.in. lek Sylimarol (w postaci pastylek).
Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę.
Lek ten ma zastosowanie zarówno profilaktycznie (np. podaje się go ludziom pracującym
w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu), jak i lecznicze – przy marskości
wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce,
w trakcie leczenia nowotworów. Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących.
Właściwości:
- reguluje pracę wątrobę
- odtruwa organizm
- działa przeciwzapalnie -przeciwdziała nadmiernemu poziomowi cholesterolu we krwi
Stosowanie: można dodawać do sałatek, warzyw na parze, musli, wypieków.
W postaci naparu: 1 łyżeczkę proszku zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem ok. 5-10 min. Odstawić na 15 min. i następnie przecedzić.
Dawkowanie: zwykle stosuje się 2-3 łyżeczki ostropestu na dobę. |